BiblioSTEAM
Impulsat pel Servei de biblioteques de la Diputació de Girona, la nostra Associació produeix i realitza aquest projecte de divulgació científica que es desenvolupa en un total de 15 biblioteques de les comarques gironines i es va iniciar l’any 2022 i s’ha desenvolupat en plenitud durant el curs 2023-2024 i tindrà continuïtat el 2024-2025.
El projecte pretén trencar barreres i prejudicis al voltant de les ciències. Per tant, posem en valor el coneixement científic a partir de conceptes com són el rigor, la llibertat d’opinió i la universalitat.
El factor diferenciador de la nostra entitat consisteix a acostar la ciència mitjançant científics investigadors/es en actiu, del sistema català de ciència, per parlar, de primera mà, al públic adult en general, a partir de 15 anys.
VÍDEOS
PREMSA
AUDIOS
Científics col·laboradors participants a BiblioSTEAM
Bibiana Agustí Farjas
Bibiana Agustí Farjas
Nom i titulació del ponent: Dra. Bibiana Agustí Farjas – Arqueo-antropòloga. Doctora en Història per la Universitat de Girona (1999) amb la tesi doctoral: “Els rituals funeraris en el període Calcolític – Bronze Final al nord-est de Catalunya”. Treballa a la societat IN SITU SCP com arqueòloga i antropòloga en temes d’arqueologia funerària, conjunts prehistòrics i medievals i recuperació del patrimoni cultural. Forma part de la Missió Arqueològica catalano–francesa-egípcia (Universitat de Barcelona – Paul Valéry / Montpéllier- Universitat del Cairo) a Oxirrinc, Mínia (Egipte), de l’equip de recerca en Memòria Històrica del Pla de Fosses de la Guerra Civil de la Generalitat de Catalunya i de diversos projectes de recerca arqueològica a Catalunya, entre els quals “La Villa Castilione i la domus Sanctae Maria Virgini Christi en el territorio o pagus Petralatense. La població altmedieval a l’entorn de l’Estany de Castelló” de l’Institut d’Estudis Empordanesos, dirigit per la doctora Anna Maria Puig Griessenberger.
Rafael Sardá Borroy
Rafael Sardá Borroy
Títol de la conferència: EL DESENVOLUPAMENT DE L’EÒLICA MARINA FLOTANT I LA CONSERVACIÓ DE LA BIODIVERSITAT A LA MAR DE L’EMPORDÀ
Nom i titulació del ponent: Dr. Rafael Sardá (CEAB-CSIC). Rafael Sardá és científic sènior del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) des del 1991. Fa recerca a la Unitat de Sistemes Socio-ecològics Marins i Costaners del CEAB. Professor associat del Departament d’Innovació i Operacions de l’escola superior ESADE (www.esade.edu) des del 1993, fent cursos de gestió ambiental, i cofundador del grup de negocis i medi ambient Aliança Global de les escoles de negocis (CEMS) (www.cems.org ). Llicenciat en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona (1979). Doctor en Ecologia Marina (premi extraordinari de la Universitat el 1984). Becari Postdoctoral de ple dret al Marine Biological Laboratory (MBL) a Woods Hole (MA-EUA, 1986-1988). Màster en Administració d’empreses (MBA) per la l’escola superior ESADE de Barcelona (1989). Membre de l’Associació Científica de la Universitat de Boston a l’MBL (1995). Rafael Sardá estudia la frontera entre sistemes socials i ecològics, com funcionen i interactuen, com fer front a problemes ambientals actuals i emergents, locals i globals i el paper, si s’escau, que la ciència i la normativa poden jugar-hi.
Ignasi Ribas Canudas
Ignasi Ribas Canudas
Títol de la conferència: EXOPLANETES: A LA RECERCA D’UNA ALTRA TERRA
Nom i titulació del ponent: Prof. Ignasi Ribas Canuda (IEEC). Ignasi Ribas és director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i Professor d’Investigació de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE) que pertany al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). És llicenciat i doctor en física per la Universitat de Barcelona (UB). Les seves línies de treball se centren bàsicament en la investigació relacionada amb els exoplanetes i en el coneixement precís de les estrelles per millorar les tècniques de cerca i caracterització de planetes. També participa activament en projectes d’instrumentació tant a terra com a l’espai per descobrir nous planetes similars a la nostra Terra. Entre aquests projectes destaquen CARMENES, del que és el científic principal, i les missions espacials CHEOPS, PLATO i ARIEL. Ha publicat uns 150 treballs de recerca en revistes internacionals, incloent Nature i Science. Del 2012 al 2015 va ser el president de la Divisió d’Estrelles i Física Estel·lar de la Unió Astronòmica Internacional, amb més de 2500 astrònoms de tot el món afiliats. Ha rebut diverses distincions, com els Premis Extraordinaris de Llicenciatura i Doctorat el 1996 i 1999 (UB) i el Wempe Award 2007 (Potsdam, Alemanya).
Diego Blas Temiño
Diego Blas Temiño
Títol de la conferència: COSMOLOGIA: EL PAPER DE LA FÍSICA DE PARTÍCULES EN L’EVOLUCIÓ DE L’UNIVERS
Nom i titulació del ponent: Dr. Diego Blas Temiño (IFAE, UAB). Diego Blas és Professor d’Investació ICREA al Institut de Física d’Altes Energies (IFAE). Diego va obtenir el seu doctorat en Física a la Universitat de Barcelona el 2008. Va ser investigador postdoctoral a l’École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Suïssa) fins al 2011, a la Universitat de Nova York (EUA), i a la Divisió de Teoria del CERN (Suïssa) a principis de 2012. Es va convertir en científic titular del CERN el 2014, fins al 2018, quan es va traslladar al King’s College de Londres com a professor titular. El juliol del 2021 es va unir a la plantilla de la UAB i IFAE i desde 2023 es Professor d’Investigació ICREA. Les principals àrees de recerca de Diego Blas són la cosmologia teòrica, la física gravitacional i les proves de física més enllà del model estàndard amb mètodes astrofísics. Actualment està treballant en la recerca de nova física (matèria fosca i ones gravitacionals en particular) amb dispositius quàntics i en els entorns extrems dels púlsars així formes noves de comprendre com les observacions cosmològiques ens poden ensenyar més sobre les propietats de la matèria fosca i les propietats fonamentals de la gravetat quàntica.
Sara Martí Sánchez
Sara Martí Sánchez
Títol de la conferència: LA NANOTECNOLOGIA: FENT TANGIBLE L’INVISIBLE
Nom i titulació del ponent: Dra. Sara Martí (UB). Va obtenir el Grau en Física per la Universitat de Barcelona (UB) al 2014 i un Màster en Nanociència i Nanotecnologia per la mateixa universitat al 2015. Va obtenir el Doctorat en Ciència de Materials per la Universitat Autònoma de Barcelona al 2020, obtenint-ne el Premi Extraordinari de Doctorat. Des de llavors treballa com a investigadora a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) estudiant nanofils semiconductors a escala atòmica mitjançant la microscopia electrònica.
Jaume Piera Fernández
Jaume Piera Fernández
Títol de la conferència: CIÈNCIA CIUTADANA: EL PAPER DEL VOLUNTARIAT EN L’ASSOLIMENT DELS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE
Nom i titulació del ponent: Dr. Jaume Piera (ICM-CSIC i CREAF). Jaume Piera és investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i col·laborador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). És el cap del grup de recerca EMBIMOS, un grup de recerca interdisciplinar que s’enfoca a comprendre, crear i implementar sistemes d’informació participatius per a la presa de decisions a favor de la sostenibilitat ambiental. Actualment, Jaume Piera coordina diversos projectes internacionals, entre els quals hi ha el projecte ANERIS (on es desenvolupen noves tecnologies per al seguiment de la vida marina) i el projecte ProBleu (vinculat a la consolidació de la Xarxa Europea d’Escoles Blaves). Participa activament a la European Citizen Science Association (ECSA, on és membre de l’equip directiu) i també està vinculat a l’equip de coordinació de la Red Iberoamericana de Ciència Participativa (RICAP).
Karina Gibert
Karina Gibert
Títol de la conferència: INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL, RISCOS I OPORTUNITATS
Nom i titulació del ponent: Dra. Karina Gibert (UPC). Karina Gibert es llicenciada i doctora en Informàtica, Karina Gibert està especialitzada en intel·ligència artificial i big data. Imparteix diverses assignatures sobre estadística, anàlisi multivariant, mineria de dades, ciència de les dades i sistemes intel·ligents de suport a la presa de decisions a la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC). És cofundadora i actual directora del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence. També és assessora de la Comissió Europea en qüestions d’ètica i IA, i és editora de la revista Environmental Modelling and Software. És la directora del curs divulgatiu ciutadanIA i és la directora acadèmica de la plataforma de formació Top Secret Rosies, que s’adreça a noies que han cursat carreres STEAM i participa en el programa Aquí STEAM de la UPC. Karina Gibert ha guanyat nombrosos premis entre els que destaquen l’Ada Byron 2022, les mencions d’honor del Premi Creu Casas 2021 i 2022 i el Premi DonaTIC 2018.
Quique Bassat Orellana
Quique Bassat Orellana
Títol de la conferència: INNOVACIÓ PER RESOLDRE GRANS REPTES A LA SALUT GLOBAL
Nom i titulació del ponent: Dr. Quique Bassat (IS-Global i ICREA). Quique Bassat és professor d’investigació ICREA a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). És llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona (UB, 1999), especialitat en pediatria (UAB, 2004), i Màster en Medicina Tropical i Salut Internacional (UB, 2004) i Epidemiologia (LSHTM, 2008). Va obtenir el seu doctorat l’any 2009 (UB) amb treballs sobre el tractament i caracterització clínica de la malària a l’Àfrica. Va estar establert durant diversos anys al Centro de Investigação em Saúde de Manhiça (CISM), a Moçambic, on actualment desenvolupa la major part de la seva recerca, tot i que en els darrers anys ha iniciat projectes en altres països, com ara el Marroc, Papua Nova Guinea, Brasil o Bhutan.
Ramon Brugada Terradellas
Ramon Brugada Terradellas
Títol de la conferència: LA PREVENCIÓ DE LES MALALTIES CARDIOVASCULARS
Nom i titulació del ponent: Dr. Ramon Brugada Terradellas (IDIBGI, UdG). Ramon Brugada és un metge cardiòleg i és professor catedràtic de cardiologia i director de la Càtedra de Malalties Cardiovasculars a la Universitat de Girona. A l’Hospital Universitari Josep Trueta és cap de cardiologia, director de la Unitat de Cardiopaties Familiars i director del Laboratori de Diagnosi de Genètica Cardiovascular. A més és promotor i director científic del “Projecte de Desfibril·lació pública, Girona Territori Cardioprotegit”. Com a investigador, ha publicat més de tres-cents articles científics en revistes especialitzades i ha participat en centenars de congressos científics arreu del món. Juntament amb els seus germans, també metges, Pere i Josep fou el descobridor de l’anomenada síndrome de Brugada, un trastorn genètic poc freqüent de l’activitat elèctrica del cor que provoca un increment del risc de mort sobtada cardíaca.
Marius Oltean
Marius Oltean
Títol de la conferència: LA FRONTERA QUÀNTICA: EL NAIXEMENT DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ QUÀNTIQUES
Nom i titulació del ponent: Dr. Marius Oltean (ESADE Business & Law School). Marius Oltean va estudiar Física a la Universitat de McGill (Montréal, Québec, Canadà) i a la Universitat de Waterloo (Ontario, Canadà). Va obtenir un doctorat en Física (2019) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat d’Orleans (França), amb recerca que va realitzar principalment a l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC. Actualment és professor adjunt a la ESADE Business & Law School on ensenya diversos aspectes de matemàtica aplicada i fa recerca en física i anàlisi numèrica.
Carlos F. Sopuerta
Carlos F. Sopuerta
Títol de la conferència: FORATS NEGRES: UNA IDEA QUE HA REVOLUCIONAT LA TECNOLOGIA
Nom i titulació del ponent: Dr. Carlos F. Sopuerta (Institut de Ciències de l’Espai i Institut d’Estudis Espacials de Catalunya). Carlos F. Sopuerta va obtenir un doctorat en Física per la Universitat de Barcelona (1996), on va ser professor ajudant (1996-1998). Ha ocupat posicions posdoctorals a Alemanya, Regne Unit, EUA, i Canadà. Actualment és Investigador Científic a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC i IEEC) i coordinador del Grup d’Astronomia Gravitacional – LISA. També és membre de l’equip científic de la futura missió LISA de l’Agència Espacial Europea (ESA).
Andrea Alemany
Andrea Alemany
Títol de la conferència: INNOVACIÓ PER RESOLDRE GRANS REPTES A LA SALUT GLOBAL
Nom i titulació del ponent: Dra. Andrea Alemany (ISGlobal). És metgessa i investigadora a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). És llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona (UB, 2013), especialitzada en Medicina Familiar i Comunitària (Barcelona Ciutat ICS, 2019) i diplomada en Medicina Tropical i Salut Internacional (London School of Hygiene and Tropical Medicine – LSHTM, 2023). Ha obtingut el seu doctorat l’any 2024 (UB) amb treballs sobre el tractament i la prevenció de la COVID-19 mitjançant la immunoteràpia passiva realitzats a la Fundació Lluita contra les Infeccions amb el Dr. Oriol Mitjà. En els últims 4 anys ha realizat múltiples projectes relacionats amb la salut global a Papúa Nova Guinea, Ghana, Ecuador, Perú, i Chile. Al gener de 2024 es va incorporar com a investigadora postdoctoral a l’equip del Dr. Quique Bassat, on està treballant en diversos projectes relacionats amb la innovació tecnológica per la salut global.
Eduard Pla Ferrer
Eduard Pla Ferrer
Títol de la conferència: BOSCOS, SEQUERA I BIODIVERSITAT: REPTES DE GESTIÓ EN TEMPS DE CANVI GLOBAL
Nom i titulació del ponent: Eduard Pla Ferrer és ambientòleg (UAB, 1996) i doctor en Ecologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (2002). Des de 2002 treballa al CREAF estudiant els efectes del canvi global en els ecosistemes forestals i també a l’àmbit de l’ecologia del foc. En l’actualitat, la seva recerca s’orienta cap a l’anàlisi de la vulnerabilitat al canvi global en l’ús de l’aigua i la definició de mesures d’adaptació. Ha coordinat el projecte Life MIDMACC sobre adaptació de la muntanya mitjana mediterrània al canvi climàtic i participa al projecte LIFE PYRENEES4CLIMA que desplega l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic.
Lluis Galbany
Lluis Galbany
Títol de la conferència: BIG BANG: UNIVERS, ENCANTAT DE CONEIXE’T
Nom i titulació del ponent: Lluís Galbany, Doctor en Ciències Físiques per la UAB. Càrrec Ponent: Científic Titular del CSIC. Institució: Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC)
Josep Espluga Trenc
Josep Espluga Trenc
Títol de la conferència: PERCEPCIONS SOCIALS DEL CANVI CLIMÀTIC. MOTIUS PER A (NO) PREOCUPAR-SE’N?
Nom i titulació del ponent: Josep Espluga Trenc (UAB). Josep Espluga Trenc és doctor en sociologia, professor del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP-UAB). És Coordinador del Minor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global de la UAB (des de 2015 fins ara) i Director del Postgrau de Dinamització Local Agroecològica de la UAB (des de 2014 fins ara). Les seves línies de recerca se centren en les relacions entre salut, medi ambient i territori des de perspectives participatives i en clau de transició ecosocial, amb particular atenció a la percepció social de riscos tecnològics i l’anàlisi de conflictes socioambientals. Es dedica també a l’estudi del sistema agroalimentari, les relacions rural-urbà i el desenvolupament territorial.