"Mai no descobriràs nous oceans
si no tens el valor de perdre la costa de vist
a
"
André Gide


 
Associació Catalana per a la Divulgació Científica

Som una entitat associativa catalana, constituïda amb data 7 de Febrer de 2017, de caràcter inclusiu i integrador, que pretén difondre entre la ciutadania la Ciència en general, entesa com a part de la Cultura, i que la conforma, juntament amb altres àmbits com ara: les Arts, les Humanitats, etc., i que pretén donar a conèixer també els valors i beneficis socio-econòmics, que aquesta, la Ciència, aporta a la Societat.

Actualment l'ACDIC també és una entitat vinculada per conveni a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Visió: ACDIC com a referent en el camp de la divulgació científica adreçada a un públic general, incloent-hi els estudiants de secundària. 

Missió:
Activitats principals promogudes per l’ACDIC, o en les que participa, procurant generar en l’opinió pública i en tots els àmbits socials conscienciació respecte la importància social i econòmica de la investigació científica, com a factor estratègic. Mitjans per aconseguir les finalitats proposades: Organització de Jornades; col·laboracions amb els mitjans, influència a xarxes socials; col·laboracions amb altres entitats (públiques i privades).

Principis:
Importància de la cultura, de la científica en particular, per al futur de la societat. Interdisciplinarietat cultural. Igualtat d’oportunitats. Esperit innovador. Estima de la qualitat. Defensa del sistema públic d’educació i recerca. Responsabilitat social.

Àmbit geogràfic d’actuació:
Iniciem les actuacions a Catalunya, però amb l’ànim d’actuar/col·laborar internacionalment: la Ciència és Universal.

 

Públic objectiu: Ciutadania adulta en general. Fem especial incís en els estudiants, sobretot a partir de secundària.

 

Socis: Persones físiques adultes que estiguin interessades en tenir un coneixement actualitzat de la Ciència i els darrers avenços en investigació i recerca. Persones jurídiques públiques i privades, que puguin tenir com a finalitats la promoció de la Cultura en general i la Ciència en particular. Aquéstes poden participar com a socis o com a proveïdors de serveis, ajudant a la creació de valor de l’ACDIC.

 

 

DESCARREGA EL PDF "ESTATUTS"

 

LA JUNTA

Els membres de la Junta Constituent:

 

* Fotografia d'alguns membres de la junta i assessors el dia de la signatura de la constitució de l'associació; a la seu de l'IEC.

 


  

    

President: Carlos F. Sopuerta (Barcelona 1969). El Dr. Carlos F. Sopuerta va obtenir un doctorat en Física per la Universitat de Barcelona (1996), on a continuació hi va ser professor ajudant (1996-1998). Ha ocupat posicions postdoctorals a Alemanya, Regne Unit, EUA, i Canadà. És actualment coordinador del Grup d'Astronomia Gravitacional - LISA de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC) i Investigador Principal (IP) per a diversos projectes d'investigació financiats. És membre de l'equip científic de la missió "LISA Pathfinder" de l'ESA i el seu representant espanyol; membre del Comitè executiu del Consorci de "LISA"; membre de l'equip científic del Telescopi Einstein (projecte de detector d'ones gravitatòries de tercera generació); membre de l'equip científic de la missió "STE-QUEST", candidata a missió de classe mitjana de l'ESA per fer tests del principi d'equivalència; i membre del Consorci "ELGAR" pel disseny d'un detector d'ones gravitatòries basat en interferometria atòmica.

  

 


  

 

Secretària: Àngels Yécora Gallastegui (Saragossa 1967). Màster en Gestió i Administració d’Empreses per ESADE, amb especialització en Comerç Internacional (MIM 1992); És també Agent Oficial de la Propietat Industrial per oposició (1995) i exerceix lliurement la professió a la seva pròpia empresa especialitzada en l’àmbit de la protecció i la gestió econòmica de la Propietat Industrial i Intel·lectual. És també llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació (1985-1990) per la Universitat de Barcelona. Ha col·laborat amb càrrecs directius a entitats sense ànim de lucre amb la finalitat de promoure la divulgació científica (AECC-Catalunya contra el càncer, 2011-2017) i també a entitats per promoure activitats culturals i socials (Associació d’Empordanesos a Barcelona: 2001-2007)


 

 


 


 

     Vocal 1r: Toni Hernàndez Fernàndez. (Barcelona, 1974). Físic, lingüista i doctor en Ciència Cognitiva i llenguatge per la Universitat de Barcelona. Expert en comunicació i aprenentatge de les ciències i tecnologia, com a divulgador científic col·labora habitualment en mitjans de premsa local de Terrassa, al portal digital "e-ciencia" i també desenvolupa material didàctic per a diverses editorials. Docent a ensenyament secundari i formació professional (1997-actualitat) i professor associat a la Universitat Politècnica de Catalunya (2008-actualitat).

 


 

 

   Vocal 2n: Anna Maria Puig i Griessenberger (Figueres, 1963). Doctora en història per la Universitat de Girona i màster en Museografia Didàctica per la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva professió en el camp de l’Arqueologia, especialment en excavacions des del món ibèric i colonial fins a l’època moderna. Té experiència en el món de la gestió del patrimoni arqueològic i monumental, com a arqueòloga municipal i conservadora del Museu de la Ciutadella de Roses (2008 a 2011), així com en museografia i difusió cultural.Activa en el camps de l’associacionisme cultural a l’Alt Empordà: presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos (des de 2015), presidenta de la Fundació Albert Tomàs i Bassols (des de 2017) i tresorera del Amics del Castell de Sant Ferran (des de 2006).

 

 


 

 

   

 

Vocal - Comissió Assessora: Albert Bramon i Planes (Banyoles 1942). El Dr. Albert Bramon i Planas és des de 1982 Catedràtic de Física Teòrica a la Universitat Autònoma de Barcelona, esdevenint des del principi un dels investigadors i docents més emblemàtics de la Facultat de Ciències, on ha format una escola de reconeguts físics. La seva recerca científica en partícules elementals ha donat lloc a més de cent articles en revistes especialitzades. El 1972 va ser coautor d'un dels articles més influents en el camp dels mesons vectorials. A partir de 1988 s'interessà per la teoria de pertorbacions quirals, camp on va realitzar nombroses contribucions reconegudes internacionalment. Al 1999, publica l'estudi de les desigualtats de Bell amb kaons, un treball visionari que inicia la interconnexió entre la física d'altes energies i la informació quàntica. Pocs anys més tard, s'estableix el grup de recerca d'Informació i fenòmens Quàntics a la Universitat Autònoma de Barcelona, sent ell un dels principals promotors i format majoritàriament per professors que havien estat doctorands i estudiants seus. El grup ha esdevingut amb els anys un grup de referència en l'àmbit nacional i internacional, incorporant prestigiosos professors d'universitats estrangeres. 

SCIENCE NEEDS YOU!

Organitzem i promovem actes i activitats en general per contribuir a difondre el coneixement científic i més concretament els darrers avenços en els diferents àmbits de la investigació científica. D’aquesta manera pretenem generar una conscienciació social respecte la importància i els beneficis de la Ciència en el desenvolupament social i econòmic.  

Vàrem iniciar les nostres activitats el mes de Març de 2017, i el nostre principal objectiu a curt termini és la reedició del Congrés/Jornada itinerant “SCIENCE NEEDS YOU!”, la característica principal del qual és incloure continguts científics amb conferenciants de primer nivell, juntament amb continguts artístics i humanistes originals. Es tracta d’un format amable i entretingut, atractiu pel públic jove, però mantenint uns estàndards de qualitat.

Pretenem fer girar aquest format per la geografia catalana, triant ciutats grans i també les representatives de les anomenades mitjanes o amb més tradició innovadora/emprenedora.


Segona edició (2017): "Les fronteres de la Biomedicina"

L’esdeveniment divulgatiu “Science Needs You! (SNY!)”, organitzat per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va celebrar la 2a edició el 28 d’octubre de 2017 a Figueres sota el títol “Les fronteres de la Biomedicina”. SNY! va comptar amb investigadors catalans de primer nivell com la doctora Anna Veiga, que va dissertar sobre la recerca en cèl·lules mare i la medicina regenerativa; el doctor Ramon Brugada, que va abordar la recerca en la mort sobtada cardíaca; i el doctor Bonaventura Clotet, que va explicar els darrers avenços en recerca sobre la Sida.

SNY! vol apropar la recerca de frontera al públic general i conscienciar del seu impacte social i econòmic. Per fer-ho, l’ACDIC va apostar per un format original, que combinava presentacions científiques capdavanteres amb propostes artístiques com l’exposició de fotomicrografies de biòleg i fotògraf, Rubén Duro, o el muntatge audiovisual i de dansa “Ballarins Minimals”. 

Figueres, ciutat estretament vinculada a la recerca científica a Catalunya, va acollir la nova edició del SNY! La intenció de l’organització és portar la jornada a d’altres punts del territori. 

PROGRAMA de l'edició 2017 del Science Needs You! (versió PDF)

 


 

 

 

Science Needs You - Nessun dorma

  

  

  

  


Primera edició (2016):
"La Relativitat la Ciència del Futur"

 La primera edició del “SCIENCE NEEDS YOU!”, l’Octubre del 2016 a Figueres, va suposar la llavor de l’actual “ACDIC”. El tema va ser “La Relativitat la Ciència del Futur” i va aglutinar temes científics, humanístics i artístics.

 


 

 

 

 

 

PREMSA

EL SEGON «SCIENCE NEEDS YOU!» DIVULGA LA RECERCA EN BIOMEDICINA  - "DIARI DE GIRONA" - 30/10/2017

La segona edició del «Science Needs You!» va convertir Figueres en la seu, per un dia, de la divulgació científica. Enguany, sota el nom «Fronteres de la biomedicina», el Teatre Jardí va acollir diverses conferències centrades en els avenços d'aquest camp i amb els principals investigadors catalans en biomedicina com a protagonistes.

 

FIGUERES FUSIONARÀ CIÈNCIA I ART AMB UN FESTIVAL DIVULGATIU  - "DIARI DE GIRONA" - 29/10/2017

La segona edició del Science Needs You! tindrà lloc el 28 d'octubre i se centrarà en els avenços en biomedicina. Combinarà ponències científiques amb propostes artístiques a diversos punts de la ciutat.

 

VEIGA, CLOTET i BRUGADA, EN EL SCIENCE NEEDS YOU A FIGUERES  - "EL PUNT AVUI" - 27/10/2017

L’esdeveniment divulgatiu que vincula ciència i art se celebra aquest dissabte a Figueres. La segona edició té el suport de científics capdavanters com Isern, Turiel, Bramon i Barberà.

 

DIVULGACIÓ CIENTÍFICA A FIGUERES - "DIARI ARA" - 26/10/2017

Aquest dissabte Figueres acull la jornada de divulgació científica Science Needs You! (SNY), que en aquesta segona edició estarà dedicada a Les fronteres de la biomedicina. Aquesta iniciativa de l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) és un format divulgatiu inèdit fins ara que vincula la ciència amb diferents disciplines artístiques, com ara la dansa, la música i la fotografia, per acostar el món científic a la societat des d’un vessant diferent, pròxim i original però sense perdre el rigor.

 

PODCAST: “PARLEM DE LLIBRES AMB LLIBRES LOW COST” - "RÀDIO VILAFANT" - 26/10/2017

Programa: Quin matí. Condueix: Ester Marcos. Contingut: Entrevista a Àngels Yécora (ACDIC). Durada: 19min 48sec. Data d’emissió: 25/10/2017.

 

EL «SCIENCE NEEDS YOU!» ESCALFA MOTORS AMB UNA PRÈVIA D'ACTES  - "DIARI DE GIRONA" - 25/10/2017

La segona edició de la jornada de divulgació científica «Science Needs You!» que se celebra a Figueres aquest dissabte prepara una sèrie d'activitats paral·leles.

 

‘SCIENCE NEEDS YOU!’ DEDICAT A LA BIOMEDICINA  - "DIARI HORA NOVA" - 02/10/2017

La segona edició d’aquest esdeveniment serà el 28 d’octubre i portarà a Figueres els investigadors Anna Veiga, Ramon Brugada i Bonaventura Clotet. La setmana passada es va presentar oficialment a Barcelona la segona edició del “Science Needs You!” (SNY!) que se celebrarà a Figueres el pròxim 28 d’octubre, i que tindrà activitats prèvies els dies 24 i 26 d’octubre.

 

INVESTIGADORS EN BIOMEDICINA, PROTAGONISTES A FIGUERES DE LA 2A «SCIENCE NEEDS YOU!»  - "EMPORDÀ" - 28/09/2017

La jornada vol apropar la recerca de frontera al públic general i conscienciar del seu impacte social i econòmic.

 

LA CIÈNCIA SERÀ L’AUTÈNTICA PROTAGONISTA A FIGUERES  - "FIGUERES.COM" - 27/09/2017

Els principals investigadors catalans en biomedicina, protagonistes de la 2a edició del Science Needs You!, el festival divulgatiu que vincula ciència i art. L’esdeveniment divulgatiu “Science Needs You! (SNY!)”, organitzat per l’Associació Catalana de Divulgació Científica (ACDIC) en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), celebra la 2a edició el proper 28 d’octubre a Figueres.

 

FIGUERES ACOLLIRÀ LA SEGONA JORNADA DE DIVULGACIÓ «SCIENCE NEEDS YOU!»  - "DIARI DE GIRONA" - 18/09/2017

Els actes principals tindran lloc el 28 d'octubre i se centraran en «Les fronteres de la biomedicina». L'Ajuntament de Figueres va signar aquesta setmana el conveni amb l'Associació Catalana per a la Difusió Científica (ACDIC) per a l'organització de la segona jornada de divulgació cientifica Science Needs You!.

 

FIGUERES EL 28 D'OCTUBRE LA SEGONA JORNADA SCIENCE NEEDS YOU!  - "EMPORDÀ" - 14/09/2017

Enguany estarà dedicada a 'Les fronteres de la biomedicina'. L'Ajuntament de Figueres ha signat aquest matí el conveni amb l'Associació Catalana per a la Difusió Científica (ACDIC) per a l'organització de la segona jornada de divulgació cientifica Science Needs You! a Figueres.

 

UNA NOVA VIA PER DUR LA CIÈNCIA AL CARRER  - "EL PUNT AVUI" - 19/04/2017

Segons la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, un de cada quatre ciutadans de l'Estat creu que el Sol gira al voltant de la Terra. Així doncs, divulgar la ciència continua sent una necessitat imperiosa a la qual, des d'ahir, s'ha afegit una nova entitat.

 

ES PRESENTA L'ASSOCIACIÓ CATALANA PER A LA DIVULGACIÓ CIENTÍFICA, ENTITAT VINCULADA A L'IEC - "IEC.CAT" - 18/04/2017

Al nostre país, diverses entitats i institucions treballen amb l’objectiu de divulgar la ciència, però acostumen o bé a adreçar-se a nens o bé a adults amb una formació universitària, normalment en entorns urbans de grans capitals.

 

NEIX L'ASSOCIACIÓ DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA QUE APROPA LA CIÈNCIA AL CIUTADÀ "EN PRIMERA PERSONA" - "VILAWEB.CAT" - 18/04/2017

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acollit aquest dimarts la presentació de l’Associació Catalana de Divulgació Científica (ACDIC), que busca apropar la ciència al ciutadà en primera persona mitjançant jornades itinerants a tot el territori que protagonitzaran els mateixos científics, als quals l’associació vol “treure del laboratori” davant la seva por a la comunicació.

 

L'ASSOCIACIÓ CATALANA PER A LA DIVULGACIÓ CIENTÍFICA SIGNA UN CONVENI DE VINCULACIÓ AMB L'INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS - "LA VANGUARDIA" - 18/04/2017

Aquesta institució va néixer el 7 de febrer passat amb l’objectiu de “divulgar la ciència, entesa com una part intrínseca de la cultura, a tota la ciutadania, i d’una forma inclusiva i integradora”, segons es destaca en un comunicat signat de forma conjunta per ambdues entitats.

 

DIVERSOS CIENTÍFICS S'UNEIXEN PER ACOSTAR LA CIÈNCIA A LA POBLACIÓ - "ARA.CAT" - 18/04/2017

"Trencar la barrera entre ciència i societat". Aquest és l'objectiu de la nova Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), que es va constituir el 7 de febrer i que aquest dimarts s'ha presentat oficialment a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

 

1ª JORNADA DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA

La iniciativa porta per títol Science needs you! i combinarà conferències especialitzades sobre ones gravitatòries, la vessant humana del físic Albert Einstein i la relació entre ciència i art, entre d'altres.

   

FIGUERES, SEU DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA - "L'EMPORDÀ" - 11/10/2016

L'Associació Planeta da Vinci i Yecora Patent Agency han dissenyat una iniciativa cultural i educativa, titulada Science needs you! Relativitat, la ciència del futur, que convertirà Figueres, el 29 d'octubre, en seu de la divulgació científica.

 

PRIMERA JORNADA DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA DE SCIENCE NEEDS YOU!

Unes 350 persones, de totes les edats, van formar part de la jornada de divulgació científica a Figueres que es va fer a La Cate. 

 

LA JORNADA DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA SCIENCE NEEDS YOU! A FIGUERES - "L'EMPORDÀ" - 1/11/2016

Referents mundials de l'àmbit científic han apropat la relativitat als ciutadans de peu a Figueres. La ciència forma part del nostre dia a dia i té enormes aplicacions i usos en la nostra quotidianitat i així ha quedat demostrat.

 

JÓVENES LA CIENCIA OS NECESITA - www.39ymas.com - 07/11/2016

1a Jornada de divulgación científica que ha sido organizada por Yecora Patent Agency en colaboración con Planeta Da Vinci, que desde hace nueve años las organiza en Terrassa (Barcelona) con gran asistencia de público.

   

FIGUERES SERÀ LA SEU DEL "SCIENCE NEEDS YOU!" - "EL PUNT AVUI" - 06/10/2016

El 29 d'octubre la sala de La Cate serà l'escenari de la primera jornada de divulgació científica Science needs you! - Relativitat, la ciència del futur, organitzada per Yecora Patent Agency en col·laboració amb Andrés Aragoneses.

   

FIGUERES ACOLLIRÀ JORNADA PER DESPERTAR VOCACIONS CIENTÍFIQUES  - "DIARI DE GIRONA" - 30/08/2016

La ciutat de Figueres acollirà el 20 d'octubre una jornada divulgativa pensada per a despertar les vocacions científiques entre el jovent gironí i el nord-català.

   

 

ON SOM

ENS PODEU TROBAR A:

Carrer Jonqueres 16, 11-D 08003 Barcelona

 

 

FES-TE SOCI

AVANTATGES PELS NOSTRES SOCIS

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ DE SOCI

Tots:

• Possibilitat de formar part de la "xarxa ACDIC": mitjançant grup privat de Facebook, trobades en sopars i altres (1-2 cops any), els socis tindran dret a preus més reduïts en aquests actes.

 

  • Possibilitat de rebre també obsequis de llibres, etc., en actes organitzats per ACDIC. *Avantatges especials per a socis Científics; Artistes; Literats i Filòsofs i per Associacions de divulgadors científics: • Possibilitat de fer ús de la marca "ACDIC" en actes organitzats per ells mateixos de Divulgació científica, amb suport de comunicació via Institut d’Estudis Catalans. Prèvia aprovació comissió de la Junta, per control de la qualitat dels continguts.


 • Recolzament promocional de l'ACDIC en tota mena de projectes científics i artístics sempre que comportin divulgació científica, prèvia aprovació de continguts per la comissió de la Junta.
QUI SÓM? És una entitat associativa catalana, de caràcter inclusiu i integrador, que pretén difondre entre la ciutadania la Ciència, entesa com a part de la Cultura, i que la conforma, juntament amb altres àmbits, com ara les Arts, les Humanitats, etc., i donar a conèixer els valors i els beneficis que aporta a la Societat.


S’adreça a tota la població en general, especialment la Ciutadania adulta, amb una dedicació específica als estudiants, sobretot a partir de secundària. 

 

QUÈ FEM? Organitzar i promoure tota mena d’actes i activitats en general que contribueixin a difondre el coneixement científic i, més concretament, els darrers avenços en els diferents àmbits de la investigació científica.


D’aquesta manera es pretén generar una conscienciació social respecte la importància de la Ciència en el desenvolupament social i econòmic.


 Promoure publicacions de tota mena, digitals i analògiques, i divulgar-les per tota mena de mitjans i formats, incloses les xarxes socials i totes les activitats que siguin adients per a assolir les seves finalitats.
 

DRETS I DEURES DELS SOCIS Poden formar part de l’associació totes les persones físiques majors d’edat (adultes) que estiguin interessades en tenir un coneixement actualitzat de la Ciència i els darrers avenços en investigació i recerca.


Les persones jurídiques públiques i privades, que puguin tenir com a finalitats la promoció de la Cultura en general i/o la Ciència en particular. Aquestes poden participar com a socis o com a col·laboradors proveïdors de serveis, ajudant a la creació de valor de l’ACDIC.

  

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús.

Top